MİLYARDERLER KORONAVİRÜS PANDEMİSİNDEN ETKİLENDİ Mİ?

Milyarderlerin büyük çoğunluğu 2019 yılını finansal anlamda oldukça sorunsuz geçirmiş olsalar da koronavirüs pandemisinin ortaya çıkışıyla birlikte 2020 yılının ilk yarısında bazı zorluklarla karşı karşıya kaldılar. Birçok milyarder ortak bazı özelliklere sahipken pandemi sürecinden hepsi aynı şekilde etkilenmedi. Wealth-X'in yayımladığı Milyarder 2020 Raporu'nda milyarderlerin özellikle pandemi sürecinde nasıl etkilendiği gözler önüne seriyor.

Gelin, milyarderlerin özelliklerini ve pandemiden nasıl etkilendiklerine birlikte bakalım.

Milyarderlerin Serveti Pandemiden Etkilendi


Koronavirüs pandemisiyle gelen karantina uygulamaları, ticari yavaşlamalar, volatilite değişimleri ve çeşitli finansal problemler, 2020 yılının ilk çeyreğinde milyarderleri sert bir şekilde etkiledi. Sağlık konusundaki endişelerin yanında yaptıkları işlerin devamı, geleceği ve virüsten finansal olarak nasıl etkilenecekleri konusunda da yüksek endişe duyan milyarderlerin problemleri, sahip oldukları varlıkların çokluğu kadar yüksekti. Birçok ülke ekonomilerini yeniden açmaya başlamış olsalar da borsanın yükselme çabasının sürmesi, gayrimenkul sektörünün durgunluğu ve lüks malların (yat, tekne, spor araba, vb.) satışının durma noktasına gelmesi milyarderler için pek de yeterli adımlar değil.

Milyarderlerin yaklaşık 9/10'u servetlerini kendi çabalarıyla oluşturmuşlardır. Bazılarının serveti miras yoluyla, bazılarının hem miras hem de bireysel çabalarıyla oluşmuş olsa da genel olarak bu kategorideki insanlar kendi işini kendi yapmak isteyen kişilerden oluşuyor. Pandemiye ayak uydurmaya çalışan milyarderlerin yaş ortalaması 66 olduğu için de aktif olarak işlerini yapmada zorlananların sayısı oldukça fazla. Bu nedenle, çeşitli danışmanlar, hayırseverlik ve yatırım çeşitlendirme gibi yöntemlerle bu krizin içinden çıkmaya çalışıyorlar.

Milyarderlerin yaş ortalaması (65.9) ve cinsiyet dağılımı (Erkekler %88.1, Kadınlar %11.9)
Servetlerin kaynağı ve varlık tahsisi

Milyarderlerin çoğunluğu servetlerini kendileri oluşturuyor (%58). %29.6'sı hem kendi çabasıyla hem de kalan mirasla oluştururken diğer kesim (%12.4) miras yoluyla servet sahibi olduğunu belirtmiş. Varlık tahsisine baktığımızda milyarderlerin en çok gayrimenkul ve lüks ürünlere yatırım yaptıkları görülüyor. Bunu %32.5 ile özel şirketler, %25.7 ile likit varlıklar ve %2.1 ile kamuya açık şirketler oluşturuyor.

Milyarderlerin en çok yatırım yaptığı sektörler

Milyarderlerin en çok bankacılık ve finans sektöründe olduğunu görüyoruz. Bunu sırasıyla endüstriyel holdingler, gayrimenkul, yeme-içme, sağlık, imalat, teknoloji, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve organizasyonlar, konaklama ve eğlence, tekstil gibi lüks ürünlerin bulunduğu sektörler izliyor.

Covid19 pandemisi süresince milyarderlerin baş etmek zorunda kalacağı birçok alan bulunuyor. İçinde bulundukları sektörlerin operasyonel işleyişlerinden likidite problemlerine kadar birçok faktör gelir akışlarını etkileyecektir. Bununla birlikte çalışanlarının sağlığı, işlerin gidişatı, durdurulan operasyonların sürdürülebilirliği gibi diğer önemli sorunlar da milyarderlerin başını uzun süre ağrıtacaktır. Buradaki problemlerin ne kadar süreceği ya da sürecin ne kadar sancılı olacağı hususunda ise ekonomilerin açılması, hükümetlerin uygulayacağı politikalar ve merkez bankalarının para politikaları belirleyici olacaktır. Virüste ikinci dalga korkusu, sosyal mesafe kuralları ve ekonominin hangi şekilde toparlanacağı (V-tipi, U-tipi, vb. - ekonomide toparlanma şekilleri konusunda bilgi almak için tıklayın) da oldukça önemli olacak. Bu hususta her ülke farklı politikaları izleyeceğinden farklı ülkelerde bulunan milyarderlerin pandemi sürecini ne şekilde tamamlayacağı konusu da belirsizliğini koruyor.

Milyarderlerin en çok yaşadığı ilk 15 ülke: ABD, Çin, Almanya, Rusya, İsviçre, İngiltere, Hong Kong, Hindistan, Suudi Arabistan, Fransa, İtalya, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada ve Singapur.

2020 yılının ilk 5 ayında milyarderlerin sigorta, teknoloji ve sağlık sektörlerine yaptıkları yatırım yükselirken taşımacılık, giyim ve havacılık sektörlerine yapılan yatırımlar ciddi şekilde düşmüştür. Bu nedenle, çoğunlukla teknoloji ve sigorta sektörlerine yatırım yapan milyarderlerin serveti sırasıyla %18 ve %11 oranında artmıştır.

En iyi performans gösteren sektörler: teknoloji, sigorta, ticaret ve hizmet, sağlık ve gayrimenkul. En kötü performans gösterenler: otomobil, taşımacılık, medya, tekstil ve lüks mallar, havacılık ve savunma.

En kötü performans sergileyen sektörlerin havacılık ve savunma olduğu görülüyor. Yani bu 2 sektöre yatırım yapan milyarderler en çok kaybedenler oldu.

Peki, milyarderlerin hangi sektörlerde kazandıklarını ve kaybettiklerini de açıkladık. Yaş ortalaması 66 olan milyarderlerin servetleri dışında uğraştıkları en büyük şeyler neler? Milyarderlerin hobileri var mı? Gelin inceleyelim.

Milyarderlerin İlgi Alanları Ne?


Çok ilginç gelecek ama milyarderlerin ilgi alanlarının en tepesinde "hayırseverlik" bulunuyor. Aşağıdaki tablo, 3 farklı raporun sonucunu karşılaştırmalı olarak gösteriyor. 2 raporda da ilk sırayı "hayırseverlik" çekiyor.

Hayırsever milyarderler, bunun yanında spor, politika ve gayrimenkulle çok ilgili. Seyahat, dil öğrenme, eğitim ve aile gibi alanlara olan ilgi ise oldukça düşük. Buradan milyarderlerin bireyselliğe düşkün oldukları sonucuna da varabiliriz. Raporda yazılanlara göre, milyarderler hayrıseverlik çatısı altında buluşuyorlar ve aktif olarak çeşitli organizasyonlarda hayır işleri yapıyorlar. Yani bireyler zenginleştikçe, "refah eşitsizliği" nedeniyle kendilerini topluma karşı daha sorumlu hissediyorlar. Bu da özellike son dönemde koronavirüsle mücadele kapsamında birçok milyarderin yaptığı bağışlarda görülebiliyor.

Hayırseverliğe düşkün olan milyarderlerin bir diğer özelliği ise %58.2'sinin kadınlardan oluşuyor olması. %49.9'u ise erkeklerden oluşuyor. Peki milyarderler en çok hangi alanlara bağış yapıyorlar?

Milyarderlerin Bağışları

İlk sırada eğitim var. Ardından sırasıyla sosyal hizmetler, sağlık ve tıbbi araştırmaları, kültür sanat, çocuk ve gençlerin gelişimi, çevre ve hayvanları koruma, kamu, dini organizasyonlar, yiyecek/tarım alanları bulunuyor.

Koronavirüs Bağışları

Wealth-X'e göre milyarderlerin en az %10'u koronavirüsle mücadele kapsamında bağış yapmış (Ocak - Mayıs 2020 arasında). Diğerleri ise kişisel koruyucu ekipman temini gibi parasal olmayan katkılarda bulunmuştur. Rapordaki bir diğer nokta ise pandemide bağış yapan milyarderlerin çoğunun genç (50 yaş altı) olması. Örnek vermek gerekirse Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey. Bir başka nokta ise bu milyarderler içinde teknoloji sektörüyle ilgilenenlerin toplumda daha aktif olması.

...

Wealth-X'in raporunun tamamını görmek için: https://www.wealthx.com/report/the-wealth-x-billionaire-census-2020


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram