MERKEZ BANKALARI KORONAVİRÜS İÇİN HANGİ ÖNLEMLERİ ALDI?
FED ve diğer ülkelerin merkez bankaları, piyasaları dibe çeken ve dünya ekonomisinin büyük bir kısmını adeta felç eden koronavirüs pandemisiyle mücadele etmek için ciddi faiz indirimleri ve yardım paketleri ile agresif bir şekilde hareket etmeye başladı.
FED'in Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) ve Japonya Merkez Bankası'na (BoJ) olan yanıtı, 2008 mali kriz sonrasında atılan adımları anımsattı.
Koronavirüse Karşı Merkez Bankalarının Önlemleri
Bankaların adımları, yatırımcıların binlerce kişinin ölümüne neden olan ve birçok ülkeyi karantinaya maruz bırakan bir virüsü ele alma zorluğu kaygısı sarması neticesinde hisse senetleri ve tahvil piyasalarında ciddi düşüşlerin görülmesiyle sıklaştı.
Fed ilk iş olarak Pazar günü faiz oranını sıfıra indirdi ve Asya'da piyasaların bu hafta işleme başlamasıyla rekor bir gevşemeye neden oldu.
Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını % 0 - 0,25 arasına çektikten sonra, “Virüs, Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki insanlar üzerinde derin bir etkiye sahip” dedi. Ek olarak 700 milyar dolarlık ek genişleme paketi ve önümüzdeki haftalarda mortgage destekli menkul kıymet alımları yapılacağını açıkladı.
Avustralya Merkez Bankası da likidite enjekte ederek FED'e katıldı ve Perşembe günü yeni politika adımlarını açıklayacağını söyledi.
Ardından Japonya Merkez Bankası, acil durum toplantısında para politikasını daha da hafifleterek, borsa yatırım fonlarının (ETF'ler) ve diğer riskli varlıkların alımını hızlandırarak koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini hafifletmeye çalıştı.
Piyasalar Hareketlendi
Fransa ve İspanya da İtalya'daki on milyonlarca insana uygulanan karantina uygulamasına katıldı. ABD'de okullar kapandı, marketler, restoranlar ve mağazalar kapandı, spor etkinliklerine son verildi. Türkiye'de de okul ve üniversiteler 3 hafta süreyle tatil edildi, ikinci bir emre kadar gece eğlence mekanları kapatıldı.
Diğer beş merkez bankası, finansal kurumlarına dolar sağlamayı kolaylaştırmak için swap fiyatlandırmasını kesti.
Aynı şekilde, birçok analist dünya ekonomisinde belirgin bir gerileme öngörüyor.
Sydney merkezli yatırım şirketi Perpetual'da yatırım stratejisi başkanı Matt Sherwood, “Küresel bir resesyon, risk olmaktan çıktı ve ana problem haline geldi. Finansal koşullar çok sıkı ve koronavirüsün yayılıp büyüme hızı yavaşlayana kadar da öyle kalacaktır. Çünkü petrol fiyatları da piyasalarda yüksek stres yaratıyor.” dedi.
Petrol fiyatları, 2020'deki en yüksek seviyesi olan 71.75 dolardan varil başına yaklaşık 30 dolara düştü.
Ülkenin Hubei eyaletinde geçen yılın sonlarında başlamasından bu yana güçlü teşvik önlemleri uygulayan Çin Halk Bankası (PBoC), faiz oranlarını sabit tuttuğu için biraz sıra dışı bir gelişme gösterdi.
Hong Kong'daki Mizuho Bank'ta üst düzey Asya FX stratejisti Ken Cheung, PBOC’un Pazartesi günkü hareketinin Çin'deki salgının büyük ölçüde kontrol altında olması nedeniyle normal para politikası duruşunu koruduğunu söyledi. Ayrıca Çin'in yeniden borç verme ve bankanın zorunlu karşılık oranı kesintileri de dahil olmak üzere diğer para politikası araçlarını zaten kullandığını dile getirdi.
Kaynak: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-central-banks-glob/global-central-banks-take-sweeping-action-to-fight-coronavirus-idUSKBN2130KR