İNGİLTERE EKONOMİSİ 11 YIL SONRA RESESYONA GİRDİ

İngiltere ekonomisi, koronavirüs önlemleri ve karantina uygulamaları nedeniyle resmen resesyona sürüklendi. İngiltere ekonomisi yılın ilk üç ayına göre %20,4 küçüldü.

İngiltere Teknik Resesyonda

Nisan ayı GSYH oranında %20,4'lük daralma görülmüştü. Ardından Mayıs ayında %1,8'lik bir hafif toparlanma yaşanmıştı. Ülkedeki karantina uygulamalarının hafifletilmesiyle birlikte ise Haziran ayında %8,7 oranında artışa ulaşılmıştı.

İkinci çeyrekte görülen %20,4'lük düşüş, ilk çeyrekte %2,2'lik bir daralmanın ardından geldi. Reuters anketine göre ise analistler %20.5 düşüş bekliyorlardı.

İşletmelerin koronavirüs nedeniyle kapatılmasının ardından tüketici harcamaları düşmüş, bununla birlikte fabrika ve inşaat üretimi de rekor seviyede azalmıştı. Bu durum, İngiltere'yi 2009'dan bu yana yaşanan ilk teknik resesyona itti.

İlgili Makale: Resesyon Nedir?

Koronavirüs Tedbirleri Hizmet Sektörünü Etkiledi

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), hükümetin salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamaları ve karantina uygulamalarını hafifletmeye başlamasıyla ekonominin Haziran ayında yükselişe geçtiğini açıklamıştı. ONS'ye göre, ülke üretimindeki düşüş mağazaların, otellerin, restoranların, okulların ve araç tamir atölyelerinin kapanmasından kaynaklanıyor.

İngiltere'nin hizmet sektörü de rekor düşüş yaşadı. Fabrikaların kapatılması, 1954'ten bu yana görülen en düşük otomobil üretiminin görülmesine yol açtı. Ekonomik düşüşün zirve yaptığı ay ise Nisan ayı oldu.

Giyim mağazaları, kitapçılar ve diğer yüksek seviyede gerekli olmayan perakendeciler 15 Haziran'da tekrar kapılarını açarken, ülke genelindeki inşaat faaliyetleri de son 2 ay içerisinde sıçrama yaşadı. Buna rağmen İngiltere ekonomisindeki düşüşün ilerleyen aylarda daha fazla iş kaybına yol açacağı düşünülüyor.

İngiliz Sterlininde Son Durum

Güncel GBP fiyatını görmek için tıklayın.


Kaynak: BBC