G20, Küresel Kurumlar Vergisi Anlaşmasının Gelecek Yıl Yürürlüğe Girmesi Gerektiğini Söyledi

G20 maliye bakanları, Cuma günü, son teslim tarihine ulaşmanın zor olabileceği endişeleri karşısında gelecek yıl küresel bir sınır ötesi kurumlar vergisi kurallarının elden geçirilmesini yeniden taahhüt ettiler.

ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminin ABD yasalarını küresel anlaşmayla uyumlu hale getirecek yasaları geçirmekte zorlanması nedeniyle, son tarih yaygın olarak oldukça iddialı olarak kabul ediliyor.

Yaklaşık 140 ülkenin çok uluslu şirketler için minimum %15 vergi oranı konusunda bir anlaşmaya varması ve Google, Amazon ve Facebook gibi şirketlerin düşük vergili yargı bölgelerinde kar rezervasyonu yaparak vergiden kaçınmasını zorlaştırmayı kabul etmesiyle, geçen Ekim ayında yıllarca süren müzakereler doruğa ulaştı.

Teknik ayrıntılar, Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde, ülkelerin yeni kuralları gelecek yıla kadar hukuk kitaplarına getirebilmeleri için hazırlanıyor.

G20 maliye bakanları Cuma günü yaptıkları toplantının ardından yaptıkları ortak açıklamada, yeni kuralların 2023'te küresel düzeyde yürürlüğe girmesini sağlamaya kararlı olduklarını söylediler.

Ülkeler vergi kodlarını güncelleme konusunda ayak diredikleri için, daha önceki daha az kapsamlı vergi anlaşmalarının uygulanması yıllar aldı.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire toplantıda meslektaşlarına verdiği demeçte, "Temel soru siyasi anlaşmamızın uygulanmasıdır. Geri dönüş yok, devam etmemiz gerekiyor." dedi.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, "Bu, tartışmasız iddialı bir takvim, ancak aynı zamanda uluslararası vergi adaleti için büyük ve önemli bir proje" dedi.

Le Maire, G20'deki meslektaşlarını, anlaşmanın ilk sütununu uygulamak için gereken yeni çok taraflı yasal çerçeveyi imzalamak üzere Haziran ayında Paris'e davet etti ve bu da dijital devlerin düşük vergili ülkelerde kâr elde etmesini zorlaştırıyor.