Euro Bölgesi Enflasyonu Ağustos'ta %9.1 ile Yeni En Yüksek Seviyesini Gördü
31 Ağustos Çarşamba günü açıklanan Eurostat ön verilerine göre, Euro Bölgesi enflasyonu Ağustos ayında beklenenden fazla artarak yeni bir rekor seviyeye ulaştı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) aşırı yüksek fiyat artışını durdurma çabaları üzerindeki baskıyı artırdı.
Bloğun yakından izlenen tüketici fiyat endeksi, yıllık bazda %9,1 ile tüm zamanların zirvesine sıçradı ve Temmuz ayında kaydedilen %8,9'luk bir önceki en yüksek seviyeyi aştı. Ekonomistler, okumanın %9.0'da geleceğini tahmin etmişti.
Eurostat, gıda, alkol ve tütün maliyetlerinin Temmuz ayındaki %9,8'den %10,6'ya yükselmesiyle birlikte, enflasyondaki son artışın arkasındaki en büyük etkenin yüksek gıda fiyatları olduğunu söyledi. Hizmet fiyatları da yükseldi.
Bu arada, akaryakıt fiyatı artışı %38.3 olarak geldi, ancak bu okuma Temmuz okumasından biraz düştü. ING'deki analistler, bu düşüşün, kısmen batıya doğru Rus enerji akışındaki yavaşlamanın neden olduğu yüksek gaz ve elektrik maliyetlerini dengeleyen baz etkileri ve düşük petrol fiyatlarının tebeşirlenebileceğini söyledi.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, bireysel Euro Bölgesi ülkelerine odaklanarak, yaklaşık yarım yüzyılın en yüksek seviyesi olan Ağustos ayında %8,8'lik bir enflasyon bildirdi. Diğer yerlerde, İtalya ve İspanya ay boyunca fiyatların sırasıyla %9,0 ve %10,3 arttığını gördü.
Aykırı değerlerden biri, enflasyonun Ağustos ayında beklenenden fazla yavaşladığı, ancak hala tarihsel olarak yüksek seviyelerde kaldığı Fransa'ydı.
Almanya'nın 10 yıllık gösterge tahvil getirisi ve İtalyan mevkidaşı, son Euro Bölgesi enflasyon verilerinin ardından yükseldi. Tahvil getirileri tipik olarak fiyatlara ters yönde hareket eder.
Önceki seansı dolar paritesinin hemen üzerinde kapatan euro, 31 Ağustos Pazar sabahı 0,9982 dolara düştü.
En son okuma, önümüzdeki hafta merkez bankasının Eylül ayında yapacağı toplantısında önemli bir AMB para politikası kararına büyük ölçüde etki edecek. AMB, son zamanlarda bazı yetkililerin bu hedefin daha geniş ekonomik büyüme pahasına gelebileceğini öne sürmesiyle birlikte, alev alev yanan enflasyonu soğutmak amacıyla faiz oranlarını artırmaya devam etme niyetinin sinyallerini verdi.
Açıklamalar, yatırımcılar arasında AMB’nin oranları 50 baz puan artırıp artırmayacağı veya fiyat artışıyla mücadele etmek için daha agresif hareket edip etmeyeceği konusunda bir tartışmaya yol açtı.
ING analistleri, "Eylül ayında en az 50 baz puanlık bir başka artış, şahinlerin 75 baz puan için bastırdığı bir anlaşma gibi görünüyor" dedi. "Asıl soru, ekonomik sıkıntı işaretleri daha belirgin hale gelirse, AMB'nin bundan sonra nasıl tepki vereceğidir."
Citi analistleri bir notta, 75 baz puanlık artış beklentilerine karşı "geri çekilmeyi zor bulduklarını" ve 50 puanlık bir artışın zaten "tamamen fiyatlandırılmış" olabileceğini de sözlerine ekledi.
Bu arada, TS Lombard analistleri, Ekim ayında 50 baz puanlık bir artış ve ardından Aralık ayında 25 baz puanlık bir artış öngördüklerini ve AMB'nin ana politika faizini yıl sonuna kadar %1,25 - %1,50 seviyesinde bıraktıklarını kaydettiler.