BOLLINGER BANDI NEDİR?


Teknik analiz denince akla gelen en önemli unsurlardan birisi Bollinger Bands'tır. Bollinger Bands (BB), her yatırımcının bilmesi gereken son derece yardımcı bir araçtır. Piyasadaki fiyat trendlerini tanımlamada, onaylamada ve takip etmede çok büyük faydaları olmaktadır.

İyi haber: Öğrenmesi ve kullanması çok kolaydır!

Borsada işlem yapmak istediğinizde Bollinger Bands kullanarak borsa kriterlerinize göre kendinize bir yol çizebilirsiniz. Bunun anlamı da daha rasyonel ve bilgi tabanlı yatırım planları demektir.

Bu yazıda Bollinger Bands'ın temellerini ele alacağız: nedir, nasıl kullanılırlar ve borsa işlemlerinizde size ne gibi faydalar sağlarlar.

BOLLINGER BANDI NEDİR?


Bollinger Bandı anlamak için öncelikle yaratıcısı olan John Bollinger ile tanışın.

Kaynak: worldtopinvestors.com

Kendisi finans dünyasında önemli bir figürdür ve yıllarca yetkili finansal analist (CFA) ve yetkili piyasa teknisyeni (CMT) olarak çalıştı. 1980'lerin başında, Bollinger şu anda kendi adını taşıyan bu bantları yarattı. Amacı, hisse senedi fiyatı hareketiyle birlikte sürekli el altında olan volatiliteyi anlamak için bir yöntem oluşturmaktı.

Bu yöntem, kısa sürede borsaların trend yönünü doğrulamak ve anlamlandırmak için popüler bir şekilde kullanılmaya başladı. Bugünü düşününce epey viral bir yöntemdir bile diyebiliriz. Günümüz yatırımcıları, bu standart göstergeyi teknik analizlerinin ve araştırmalarının bir parçası olarak görüyorlar.

BOLLINGER BANTLARI NASIL KULLANILIR?


Bollinger Bands nasıl çalışır? Endişelenmeyin, kafanız hiç karışmadan nasıl kullanıldığını anlayacaksınız.

Bollinger Bandında hareketli ortalamanın standart sapması hesaplanır ve 3 tane çizgi elde edilir. Düşük volatilitenin yüksek volatiliteyi oluşturacağı, yüksek volatilitenin düşük volatiliteye yol açacağı ve bunun bir döngü olarak süreceği temeline dayanır.

Standart periyot değerleri 20 ve 2 dir. Tecrübenize ve piyasa beklentinize göre bu periyotlar değişebilir.

-> Bollinger Bantlarını Okuma

Bollinger Bands, bir hisse senedi fiyatının SMA'sından (Basit Hareketli Ortalama) sırasıyla pozitif ve negatif bir sapmayı temsil eden bir çift çizgidir. Tipik olarak, her bir bant, ilgili pozitif ve negatif SMA konumlarından iki sapma uzağa yerleştirilir.

FinansCepte: ASELS hissesi - Bollinger Bant göstergesi

Neden Bollinger Bands?

-Kullanıcı dostudur. Bollinger Bandını anlamak çok kolaydır. Birazcık olsa bile bantları incelerseniz hemen mantıklı gelmeye başlayacaktır.

-Ayarlanabilirdir. Genellikle, Bollinger Bands SMA'dan iki set sapma uzağa yerleştirilir. Standart ayarlara uymak ilk başta daha kolaydır. Ancak alım satım bilginiz arttıkça, istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bantları en sevdiğiniz işlem tarzınıza uygun çalışan sapmalara göre ayarlayabilirsiniz.

-Trendleri onaylarsınız. Bollinger Bands kullanmanın belki de en sevilen özelliği ve avantajı trendleri onaylamanıza yardımcı olmalarıdır.

Her iki yönde de görülen güçlü bir trend, bantları birbirinden uzağa doğru hareket etmeye zorlayan volatilite ile birlikte gelir. Bu durum ayrıca alt bandın trendin ters yönünde hareket etmesine yol açar. Bununla birlikte, bir trendde düşüş veya azalma varsa, aynı düşük bant yukarı doğru daralır.

-Aşırı alım/satım koşullarını çözebilirsiniz. Bollinger Bands, piyasada aşırı alım veya satım yapıp olup olmadığını çözmenizde size yardımcı olabilir. Hisse senedi fiyatı üst banda yaklaştığında, hissenin fazla satın alınma olasılığı artar. Öte yandan, hisse senedi fiyatı alt banda yaklaştığında, hissenin satıldığına dair bir işaret olarak algılanabilir. Fakat bunlar kesin bilgi değil, sadece gösterge. Bantlar size sadece durumu göstermede yardımcı olur. Piyasayı tamamen anlamak için farklı teknikleri de araştırıp göz atmanız gerekir.

-Çok yönlüdür. Bollinger Bandı, günlük trader'lardan uzun vadeli yatırımcılara kadar her türlü yatırımcı tarafından kullanılmaktadır. Forex yatırımcıları bile bazen bantları para birimlerindeki volatilite eğilimlerini tespit etmek için kullanırlar. Ek olarak, kullanımları küçük veya büyük ölçekli borsalarla sınırlı değildir. Hem çok düşük hem de çok yüksek fiyatlı hisse senetlerini analiz etmede yardımcı olabilirler.

-Destek ve mentorluk. Bollinger sadece bant oluşturmadı, çevresinde bir altyapı da oluşturdu. Ayrıca, yatırımcıların bantlardan en iyi şekilde nasıl yararlanacakları hakkında ipuçları için takip edebilecekleri bir dizi kural ve kılavuz da mevcut.

-> Bollinger Bantları ve Borsa

Bollinger Bandın borsa hakkında size neler söyleyebileceğini anlama konusunda bazı temel kurallar:

Üst bant = yükseliş trendi. Bir trendin yukarı doğru güçlü bir yönü varsa, SMA üst bantla yakın görünecektir fakat sürekli olarak orada kalmayacaktır. O noktadan bantların orta kısmına doğru kayabilir, ancak alt gruba doğru gitmez. Bu da fiyat trendinin güçlü olduğuna dair iyi bir işaret olabilir.

Üst Bollinger Bandı Hesaplama = 20 günlük SMA + (fiyatın 20 günlük standart sapması x 2)

Alt bant = düşüş trendi. Trend aşağı doğru güçlü bir yöndeyse, SMA alt bantla daha çok ilgileniyor gibi görünecektir. Sık sık alt bantla çakışan bir trend eğilimi görüyorsanız, satış etkinliğinin yüksek olduğu ve yatırımcıların pozisyonlarından çıktığı gibi bir sonuca varabilirsiniz.

Alt Bollinger Bandı Hesaplama = 20 günlük SMA – (20 günlük standart fiyat sapması x 2)

Hisse senedi fiyatı bantların ortasının altında kalıyorsa, düşüş trendinin bir göstergesi olabilir. Ancak, bu değişecektir ve üst banda ulaşmaya başlarsa trend tersine dönebilir.

BOLLINGER BANT STRATEJİLERİ


1."W" Modeli

W modelinde, düşüş trendinin yükseliş trendine dönüştüğü görülür. Bu modeli tanımlamak için, SMA'nın alt banda yakın olduğu veya çok az daha altına hareket ettiği düşük bir fiyat arayın. Fakat fiyatın sonradan tekrar ortaya yaklaşması hatta belki daha da yükselmesi gerekiyor. Tekrar düşüşe geçtiğinde ise ilk düştüğü noktaya gelmez. Sonra tekrar yukarı doğru hareket eder.

W modelindeki genel strateji, yatırıma uzun süre devam etmek ve potansiyel kayıpları en aza indirmeye yardımcı olmak için son düşüş trendlerinin hemen altına bir stop-loss yerleştirmektir.

2."M" Modeli

Tersine çevrilmiş şekliyle tahmin edebileceğiniz gibi, M modeli trendin tersine çevrilmesidir. Yükseliş trendi düşüş trendine dönüşür. Burada göreceğiniz şey, üst bandın yakınında veya hatta belki biraz daha üstünde olan ilk fiyat dalgasıdır. Ardından alt banda doğru ilerleyen bir geri çekiliş görülür. Bunu takiben, öncekinden yüksek olan ancak üst bandın sınırlarından kopmayan bir fiyatla geri yükselerek fiyat tekrar düşmeye başlar. Buradaki strateji, fiyatın en son görülen yüksek seviyesinde stop-loss vererek short yapmaktır.

3. RSI (Göreceli Güç Endeksi)

Göreceli güç endeksi, bir varlığın kazanımlarını ve kayıplarını görmenize yardımcı olabilecek bir göstergedir. Örneğin, 14 günlük bir zaman aralığı ayarlayarak işe başlayın. Bu aralıkta hisse senedinde eşit olmayan zarar ve kazançlar görebilirsiniz. Bu yüzden RSI hesaplaması yaparsanız hangisinin daha baskın olduğunu bulabilirsiniz.

RSI, 0 ile 100 arasında bir ölçekte ifade edilir. Genel olarak, 30 ve 70, yatırımcıların alım veya alım koşullarını belirlemek için kullandıkları ilgili rakamlardır. Daha temkinli yatırımcılar 20 - 80 bandında da işlem yapabilirler.
Göreceli güç endeksini Bollinger Bands ile birlikte kullanarak, bir trendin gücü hakkında daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.

Sonuç

Bollinger Bands, hisse senedi fiyat trendlerini belirleme açısından paha biçilmez bir göstergedir. Ancak yatırım yapıp yapmama konusunda nihai bir karar vermek için hiçbir zaman tek bir göstergeye güvenmemelisiniz. Bollinger Bantlarından en iyi şekilde yararlanmak için, işleminiz için en güçlü durumu sağlamak amacıyla diğer teknik göstergelerle onları desteklediğinizden emin olun. Bollinger Bandını diğer göstergelerle birleştirerek, grupların size söylediklerini, bir trendin gücünü ve hangi yöne doğru gittiğini daha iyi anlayacaksınız.

Bilgi, güçtür. Fakat bilgiyi kullandığınız araçlar da -özellikle yatırım söz konusu olduğunda- bir o kadar önemlidir.

Kaynaklar:

stockstotrade.com
bollingerbands.com