ALMANYA'NIN EKONOMİYİ CANLANDIRMA PLANI

Bir salgın hastalık tarafından darbe almış bir ekonomiyi nasıl yeniden canlandırırsınız? Cevap: çok, çok dikkatli bir şekilde.

Koronavirüs salgını dünyada hızla yayılmaya devam ediyor olsa bile, Avrupa hükümetleri fabrikaları, ofisleri ve okulları nasıl yeniden açabileceklerini düşünüyorlar. Bunu yaparken yeni salgın olasılığını da en aza indiriyorlar. Avusturya, Paskalya'dan sonra mağazaları yavaş yavaş yeniden açmaya başlayacağını ve Avrupa'da bunu yapan ilk ülke olacağını açıkladı.

Koronavirüs tedbirlerinin artan ekonomik maliyetleri, hükümetlerin planlarını açıklamalarına yönelik baskıyı artırıyor. Kısıtlamalar çok uzun süre devam ederse, gıda kaynaklarının ve sağlık hizmetlerinin zayıflaması endişesi gün geçtikçe artıyor.

Karantinaların haftalarca (ve bazı ülkelerde aylarca) sürmesi muhtemel olsa da, şimdi yapılacak ayrıntılı bir planlama, savunmasız insanları koruyabilir ve kısıtlamalar hafifletildiğinde ekonomilerin daha hızlı geri dönüş yapmasında yardımcı olabilir. Fakat bu durumun yanlış anlaşılması daha fazla salgına, iş ve kamusal yaşama getirilecek daha çok kısıtlamaya ve çok daha fazla ekonomik sancıya yol açabilir.

Almanya ve Koronavirüs Tablosu


100.000 kişide koronavirüs tespit edilen ve yaklaşık 1.600 kişinin öldüğü Almanya'da bir grup iktisatçı, avukat ve tıp uzmanı, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin, salgın devam ederken ekonomik faaliyetlerine de devam etmesine izin verecek şekilde kademeli olarak ekonomiyi yeniden canlandırmayı öneriyor. Bunun sebebi ise koronavirüs salgınının yeniden canlanmasını önlemek.

Geçen hafta Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan raporda, birçok akademisyen, 2021'den önce koronavirüs için bir aşı veya etkili bir tedavi beklemediklerini yazıyor. Almanya, en az 20 Nisan'a kadar okulların, restoranların, oyun alanlarının, spor tesislerinin ve çoğu dükkanın kapatılmasını emretti ve resesyonun eşiğinde olan bir ekonomiyi derin bir çöküşe sürükledi. Eğer karantina 3 ay sürerse, Ifo bu yıl GSYİH'nin %20 oranında bir darbe almasını bekliyor.

Bir Ekonomi Nasıl Yeniden Canlandırılabilir?


Alman hükümeti şimdiden 750 milyar € (825 milyar dolar) değerinde bir ekonomik teşvik paketi hazırlıyor ve bu da işletmelere borç verme, şirketlere yatırım yapma ve işçileri destekleme gibi bir dizi tedbir içeriyor. Paket, dünyada açıklanan en büyük teşvik paketlerinden birisi.

Ifo raporu, ülkenin artık iş ve kamusal yaşam üzerindeki kısıtlamaları nasıl hafifletecekleri ve endüstrilerin üretime ne zaman yeniden başlaması gerektiği konusunda önerilerde bulunacak uzmanların ve kamu temsilcilerinin ulusal bir güç oluşturması gerektiğini söylüyor. İşe geri dönmek söz konusu olduğunda da çalışanlar tamamen gönüllü olacaktır. Rapora göre, telekomünikasyon ve otomobil üretimi gibi ekonomiye en fazla değer katan sektörlere öncelik verilmeli ve evden kolayca yapılabilecek işler uzaktan yapılmaya devam edilmeli. Kreşler ve okullar nispeten hızlı bir şekilde açılacaktır, çünkü çocuk ve gençlerde nadiren ciddi semptomlar görülüyor. Ayrıca çocuk bakım tesisleri ve okullar kapalı kalırsa ebeveynler de çalışamaz.

İlgili Makale: "Koronavirüs ve Panik Alımları"

Büyük Etkinlikler ve Eğlence Mekanları Yok


Sağlık ürünleri veya bileşenlerini üreten şirketler de hızlı bir şekilde yeniden açılmalı, ancak oteller ve restoranların bunu çok dikkatli ve kontrollü bir şekilde yapmasına izin verilmelidir. Çünkü insanların bu tür işyerlerinde mesafelerini korumaları zordur. Raporda, diskolar ve kulüplerin şimdilik kapalı tutulması ve çok sayıda seyircisi olan etkinliklerin yapılmaması gerektiği de belirtiliyor. Uzmanlar, farklı bölgelerde farklı standartların belirlenmesinin mümkün olduğunu söylüyorlar. Örneğin, ilk olarak düşük enfeksiyon oranları veya kırsal kesim gibi bulaşma riskinin azaldığı yerlerde kısıtlamalar hafifletilebilir.

Zaman geçtikçe nüfusun bir dereceye kadar bağışıklık kazandığı bölgelerin daha az kısıtlamayla çalışmasına izin verilebilir. Bu, koronavirüs için koordineli ve büyük ölçekli test gerektirir. Uygun hijyen konusunda kapsamlı eğitim ve kişisel koruyucu ekipman kullanımını zorunlu kılan yeni kurallar da gerekli olacaktır.
Uzmanlar ayrıca Almanya'nın koruyucu giysi ve maske üretiminde büyük bir artış yapması, ilaç ve aşı üretim kapasitesini artırmasını ve stratejik planlamaya olanak tanıyan bir bilgi teknolojisi platformu oluşturması gerektiğinin de altı çizildi.

Çin'de Olanlar Takip Edilebilir


İkinci bir koronavirüs enfeksiyonu dalgasını önlemeye çalışırken ekonomilerini de hızlandırmak isteyen ülkeler, bu konuda neyin işe yarayıp neyin yaramayacağına dair ipuçları arıyorlar. Bu hususta da Çin'in neler yaşadığına bakmak işe yarayacaktır.

Çin, koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almak için sert önlemler almasının ardından ilk çeyrekte ekonomik daralmaya maruz kaldı. Ardından Çin, ekonomisini kurtarmak için agresif bir plan başlattı; insanlar işe geri döndürüldü, iş güvenliğini teşvik etmek ve mümkün olduğunca çok sayıda şirketin batmasını önlemek için çeşitli politikalar ve kampanyalar başlattı. Pekin, tıbbi malzeme ve tedavi için milyarlarca dolar harcıyor ve istihdam yaratmak için altyapı projelerine para pompalıyor. Ayrıca yol blokajlarını ortadan kaldırıyor ve insanların virüsün yayıldığı alanlarda daha özgürce seyahat etmelerini sağlıyor.

Ama her şeyi netleştirmek için çok erken. Pekin tarafından bildirilen enfeksiyon verilerine güvenilip güvenilemeyeceği konusunda yeni sorular soruluyor ve hafta sonu boyunca çok sayıda insanın turistik bölgelere akın ettiği görülüyor. Bazı işletmeler iyileşme çabalarını zorlaştıracak şekilde çok erken çalışmaya geri döndü. Örneğin, titanyum üreticisi fabrikalar Şubat ayında yeniden işe başladılar fakat işçiler enfekte oldu ve işler tekrar durdu.

Dengeli Bir Politika İzlenmeli


ABD'nin bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Anthony Fauci, son zamanlarda halk sağlığı en önemli öncelik olsa da, toplumu ve ekonomiyi çok uzun süre tamamen kilit altında tutmanın istenmeyen olumsuz sonuçlara yol açacağını söyledi.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Pazartesi günü BBC radyosuna verdiği demeçte, koronavirüs ve karantina nedeniyle günlük 2,4 milyar euro (2,9 milyar $) kadar İngiltere ekonomisinin ekonomik zarar görmesi karşısında dehşete düştüğünü söyledi. Blair, "Bu durum uzun bir süre devam ederse sağlık sisteminizi etkin bir şekilde kullanma yeteneğimizi de etkileyecektir." dedi.

Fauci, "İnsanlar yiyecek tedarik zincirlerine bağımlı. Açlıktan ölebilirler. İnsanların hastalıkları var. Bu durum dramatik seviyelere ulaşırsa toplumun bozulması gerçekten büyük bir felaket olabilir. Bu nedenle dengeyi tutturduğumuzdan emin olmalıyız." dedi.

İlgili Haber: "Koronavirüs ve Küresel Gıda Paniği"


Kaynak: https://edition.cnn.com/2020/04/06/business/germany-coronavirus-economy/index.html