ABD Tüketici Harcamaları Ağustos Ayında Toparlandı; Enflasyon Yükselmeye Devam Edecek mi?
ABD tüketici harcamaları Ağustos ayında toparlandı, ancak inatla yüksek enflasyonla mücadele eden Fed’den gelen agresif faiz artırımları talebi yavaşlatıyor ve bu da bu çeyrekte ekonomik aktivitede beklenen toparlanmayı sınırlayabilir.
Ticaret Bakanlığı 30 Eylül Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamalarının Temmuz ayındaki %0,2'lik düşüşün ardından geçen ay %0,4 arttığını söyledi. Reuters tarafından ankete katılan ekonomistler, tüketici harcamalarının %0,2 artacağını tahmin ediyorlardı.
Hane halkı, benzin fiyatlarındaki düşüşün ardından harcamalarını mal, seyahat ve yemek sektörlerine yönlendirdi.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nden alınan verilere göre, benzin fiyatları Temmuz'a göre Ağustos ayında galon başına %11,8 düşerek 3.691 dolar seviyesine düştü. Yine de, enflasyon geçen ay yükseldi.
Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (TÜFE), Temmuz ayında %0,1 düştükten sonra geçen ay %0,3 arttı. Ağustos ayına kadar olan 12 aylık dönemde ise, TÜFE Temmuz ayındaki %6,4'lük artışın ardından %6,2 arttı.
Bazı gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, TÜFE Temmuz ayında değişmedikten sonra Ağustos ayında %0,6 arttı. Sözde çekirdek TÜFE, Temmuz ayındaki %4,7'lik artışın ardından Ağustos ayında yıllık bazda %4,9 arttı.
Fed, %2 enflasyon hedefi için TÜFE’yi takip ediyor. Zira diğer enflasyon göstergeleri çok daha yüksek rakamlanıyor. Tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında yıllık bazda %8.3 arttı.
ABD merkez bankası geçen hafta politika faiz oranını 75 baz puan artırarak, bu boyuttaki üçüncü art arda artırımını yaptı ve bu yıl daha büyük artışların olacağının sinyallerini verdi. Mart ayından bu yana Fed, politika faizini sıfıra yakın seviyeden mevcut aralığı olan %3,00 ile %3,25 arasında artırdı.
Fed, bu yıl çekirdek TÜFE enflasyonu için medyan tahminini Haziran ayındaki %4,3'lük bir önceki tahmininden %4,5'e yükseltti. 2023'teki çekirdek enflasyon tahmini, Haziran ayında daha önce öngörülen %2,7'den %3,1'e yükseltildi.
Enflasyona göre düzeltilmiş tüketici harcamaları Ağustos ayında çok az arttı. Bu durum, ikinci çeyrekte stok birikimi hızındaki yavaşlamadan ve gayri safi yurtiçi hasıla üzerindeki sürüklenmeyi azaltmaya yardımcı olduktan sonra tüketici harcamalarının bu çeyrekte ılık olabileceğini gösteriyor.
Ekonomi, Ocak-Mart çeyreğinde yüzde 1,6 oranında küçüldükten sonra, geçen çeyrekte yıllık yüzde 0,6 oranında daraldı. Yavaşlayan talep nedeniyle kısmen satılmayan mallardan oluşan envanter birikiminin de bu çeyrekte GSYİH büyümesini desteklediği görülüyor.