10 ADIMDA YATIRIM YAPMA STRATEJİLERİ

NASIL YATIRIM YAPILIR?

Günümüzde birçok kişi finansal varlıklarını büyütmek ve geleceğe yönelik planlarında kullanmak adına yatırım yapmak istiyor. Peki yatırım yapmak sanıldığı kadar kolay mı? Yatırım yaparken hangi stratejileri izlemek gerekir?

Yatırımla ilgili tüm sorularınızın cevabı için yazımızı okumaya devam edin!

Strateji 1: Finansal Kaynaklarınızı Düzenleyin

Mali durumunuzu incelemeden yatırım yapmak, nasıl yüzüleceğini bilmeden denizin derinliklerine dalmak gibidir. Ödenmemiş kredi kartı borçları, kredi ödemeleri gibi finansal durumunuzu bozabilecek ya da yatırım yapmanızı engelleyebilecek durumlar varsa tedbirinizi alın. Fakat merak etmeyin, yatırım yapmak için ilk başta çok büyük miktarlara sahip olmanız gerekmez.


Strateji 2: Yatırımın Temellerini Öğrenin

Yatırım yapmak için finansal konularda uzman olmanıza gerek yoktur ama bazı terminolojileri öğrenmek sizin için faydalı olacaktır. Böylece yatırım yaparken daha bilinçli kararlar verebilir ve daha donanımlı hissedebilirsiniz. Aksi halde, akıllıca yatırım yapılmaması durumunda para kayıpları ve ciddi borçlar görülebilir. Hisse senetleri, tahviller, yatırım fonları, ETF'ler ve mevduat sertifikaları arasındaki farkları öğrenin. Ayrıca portföy optimizasyonu, piyasa verimliliği gibi finansal kavramları da öğrenmelisiniz. Başarılı yatırımcılar tarafından yazılmış kitapları ve finanscepte'de bulunan yazıları okuyarak güzel bir başlangıç ​​yapabilir ve bilgi alabilirsiniz.


Strateji 3: Hedeflerinizi Belirleyin

Yatırım bütçenizi belirledikten ve temel bilgileri öğrendikten sonra yatırım hedefinizi belirlemelisiniz. Tüm yatırımcılar para kazanmaya çalışsalar da, her biri farklı bir geçmişe sahip ve farklı ihtiyaçları vardır. Bir hedef oluşturmak, söz konusu hedefe uygun en iyi yatırım aracını belirlemenizde yardımcı olacaktır. Sizin için en iyi yatırım şekli yaşınıza, yaşantınıza ve kişisel koşullarınıza bağlı olarak değişecektir. Çünkü 35 yaşındaki bir işletmeciyle 75 yaşındaki bir emeklinin çok farklı ihtiyaçları vardır.


Strateji 4: Risk Toleransınızı Ölçün

Hangi yatırımın sizin için uygun olduğuna karar vermeden önce, ne kadar risk almak istediğinizi de bilmeniz gerekir. Adrenalini ve risk alma heyecanını mı seviyor musunuz yoksa güvenliğin tadını çıkarmayı mı? Daha çok risk taşıyan yatırımlar, geri dönüş için daha yüksek bir potansiyel sunmaktadır. Buna karşılık, düşük riskli yatırımlar genellikle daha düşük getiri oranı sunar. Mükemmel senaryoda, çok az risk içeren yüksek getiri sağlayan bir yatırım portföyü, her bir yatırımcı için temel hedeftir. Risk toleransınız da bu duruma göre yaşınız, işiniz, yaşantınız gibi faktörlerden etkilenecektir.


Strateji 5: Yatırım Tarzınızı Keşfedin

Artık risk toleransınızı ve hedeflerinizi bildiğinize göre, yatırım tarzınızı belirleme vakti geldi. Birçok yatırımcı, amaçlarının ve risk toleranslarının sıklıkla uyuşmadığını söyler. Mesela risk almak istiyor ve aynı zamanda güvenli yatırımı da tercih etmek istiyorsanız yatırımlarınızda daha temkinli bir tutum sergilemeniz sizin yararınıza olacaktır. Temkinli yatırımcılar genellikle paranın % 70-75'ini hazine bonosu gibi düşük riskli, sabit getirili menkul kıymetlere yatırırken % 15-20'sini hisse senetlerine yatırırlar. Öte yandan, agresif ve risk seven yatırımcılar genellikle paranın %80-100'ünü öz kaynaklara (öz sermaye) yatırıyorlar.


Strateji 6: Yatırım Maliyetlerini Öğrenin

Yatırım maliyetlerinizi öğrenmek de aynı derecede önemlidir. Genel olarak, pasif yatırım stratejileri, ticari hisse senetleri gibi aktif yatırım stratejilerinden daha düşük maliyetlere sahip olma eğilimindedir. Borsa aracıları (brokerler) kullanıldığında genellikle komisyon aldıklarını bilirsiniz. Öte yandan, eğer yatırım fonu satın alıyorsanız, fonların çeşitli işletme ücretleri aldığını da unutmayın.


Strateji 7: Bir Broker veya Danışman Bulun


Finansal danışman seçimi büyük bir karardır. Dikkate alınacak faktörler arasında itibarı ve performansı, ne kadar ücret aldıkları, sizinle ne kadar iletişim kurmayı planladıkları ve ne gibi ek hizmetler sunabilecekleri yer alır.


Strateji 8: Yatırım Seçin

İşte şimdi eğlenceli kısma geldik: yatırım portföyünüzün bir parçası olacak yatırımları seçmek. Temkinli bir yatırımcıysanız portföyünüz esas olarak hazine bonosu gibi düşük riskli, gelir getirici menkul kıymetlerden oluşmalıdır. Bireysel hisse senetleri veya tahviller almak istemeyenler için, yatırım fonları veya borsa yatırım fonları (ETF'ler) tercih edebilirsiniz. Örneğin, sadece bir hisse senedine yatırım yapmak bir yatırımcı için çok risklidir. Ancak, 10 hisse senedine yatırım yapmak 10 farklı şirketin riskini azaltır. Sadece ilaç şirketlerine yatırım yapmak tüm borsa yatırımlarından daha risklidir. Sadece hisse senetlerine yatırım yapmak, hisse senetlerine, tahvillere ve nakde dengeli bir şekilde yatırım yapmaktan daha risklidir.


Strateji 9: Duygularınızı Kontrol Altına Alın

Korku veya açgözlülüğün getirilerinizi sınırlamasına veya kayıplarınızı artırmasına izin vermeyin. Uzun vadeli bir yatırımcı olarak kısa vadeli görülen dalgalanmalar paniğe neden olmamalıdır. Açgözlülük yatırımcının daha yüksek bir fiyat ümidiyle çok uzun bir pozisyonda kalmasına yol açabilir. Korku, yatırımcının çok erken bir yatırım yapmasına neden olabilir. Başarılı yatırımcılar disiplinli kalır ve günlük dalgalanmalardan veya dış etkenlerden etkilenmezler.


Strateji 10: Yatırımlarınızı Gözden Geçirin

Yatırım seyahatinizde son adım, portföyünüzü gözden geçirmektir. Bir portföy içindeki bireysel yatırımlar farklı adımlarda büyüyebilir. Eğer stok kısmı çok iyi gidiyorsa, büyümeyi tekrar tahvillere yeniden koymak iyi bir fikir olabilir. Portföyünüzü sürekli olarak gözden geçirmek ve yeniden dengelemek başarılı bir yatırım yapmanın anahtarıdır.

Yatırım portföyünüzü oluşturmaya hazır mısınız? Gelin şimdi uygulamamızı indirin veya finanscepte'ye üye olun, hep birlikte büyüyelim!


Kaynaklar:

www.investopedia.com
www.wikihow.com